Aktualności:

Poznajemy jesienne owoce i warzywa!

data: 01 października 2018 grupa: POMARAŃCZOWA (3L)
Miniony tydzień był dla nas niezwykłą przygodą pełną jesiennych owoców, warzyw i smaków.

Zaczęliśmy od poznawania grzybów- odróżnialiśmy te trujące od jadalnych. Aby poznać inne dary jesieni zaangażowaliśmy różne zmysły- dotyk, węch, wzrok i smak. Uczyliśmy się klasyfikować owoce i warzywa, sprawdzaliśmy które z nich mają nasiona i pestki, a oglądając zasoby kangurowej spiżarni dowiedzieliśmy się jak wyglądają konfitury, soki i różne przetwory oraz dowiedzieliśmy się po co zamyka się je na zimę w słoikach. Cały tydzień minął nam przy dźwiękach piosenki „Idzie jesień z pełnym koszem”- przy jej dźwiękach śpiewaliśmy, tańczyliśmy czy sprzątaliśmy zabawki. Znajomość "darów jesieni" pozwoliła nam na przygotowanie poczęstunku na „Kulinarne powitanie jesieni”. Wspólna praca przy robieniu andruta z powidłem śliwkowym, koktajlu bananowo-szpinakowego oraz pasty brokułowej była dla nas nie lada wyzwaniem! Jednakże okazało się, że dała nam również dużo radości, wyostrzyła nasze zmysły i zachęciła do próbowania i poznawania nowych smaków. Wszystko było baaardzo smaczne - o czym mieli Państwo możliwość sami się przekonać podczas Kulinarnego Powitania Jesieni!
Prócz smakowitych atrakcji w tym tygodniu odbyły się zajęcia z Klubu Kangurowej Przygody- podczas tych zajęć dzieci będą miały możliwość dowiadywania się ciekawostek ze świata przyrody. W tym tygodniu w sposób niezwykle ciekawy i atrakcyjny, uczyliśmy się o sposobach poruszania się zwierząt oraz o klasyfikowaniu zwierząt na mięsożerne i roślinożerne.
Kolejnym krokiem w stronę samodzielności była również wycieczka do pobliskiego sklepiku warzywnego, w którym oglądaliśmy kolorowy asortyment, poznawaliśmy wygląd i nazwy niektórych warzyw oraz zrobiliśmy owocowe zakupy.
To był bardzo smakowity tydzień!
A na koniec zapraszamy do skorzystania z przepisu na koktajl szpinakowo- bananowy, który bardzo smakował przedszkolakom. Mamy nadzieje, że spróbują go Państwo wykonać w domu wraz ze swoimi pociechami! Na zdrowie!:)
KOKTAJL SZPINAKOWO-BANANOWY:
Składniki:
•    2 banany
•    2 garście umytego szpinaku
•    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
•    1-2 plasterki imbiru
•    sok z 1 cytryny
•    woda dla rozrzedzenia konsystencji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (poza wodą) wkładamy do blendera. Dolewamy sok z cytryny. Miksujemy. Na samym końcu dolewamy stopniowo wodę, by uzyskać rzadszą konsystencję. Ilość wody zależy od preferencji – rzadszy koktajl to 1-2 szklanek, bardzo gęsty – mniej niż 1 szklanka. Smacznego!

Więcej aktualności…
kontakt:
olszanska@kanguroweprzedszkole.edu.pl
tel. 516 194 960, 12 411 82 71
ul. Olszańska 15
31-517 Kraków
współpraca:
praca i staż
przedszkola firmowe